Reaktif Hipoglisemi
Ameliyat sonrasi verilen tavsiyelere uyulmayarak basit karbohidratlarin tüketiminin arttirilmasi ( kolay tüketilebilir oldugundan ) , kilo kaybi sonrasi beslenme ilkelerindeki degisiklikten kaynaklanir. Bariatrik cerrahi sonrasinda 18-24 ay sonunda kisilerin % 18’inden fazlasinda hipoglisemi görülmektedir. Bas dönmesi , halsizlik , uyku hali , açlik hissi , terleme , titreme , endise gibi belirtileri vardir.
Reaktif hipoglisemi halinde seker tüketme ihtiyaciniz artar , seker tüketimi sirasinda kan sekeri ani artis gösterir daha sonra ise ani düsme olayi gerçeklesir ve bu bir kisir döngüye yol açar.
Reaktif glisemiyi önlemek için ;
* Yeme planinizi 3 ana ögün ve 2-3 ara ögün olarak düzenleyin , bu ögünlerde protein agirlikli olarak beslenmeye özen gösterin
*Ögün atlamayin ve kendinizi aç birakmayin
* 2-3 saat araliklarla besin tüketin
*Sekerli ve tatli yiyecek ve içeceklerden uzak durun
Reaktif Glisemi gibi bir durumla karsilasirsaniz hemen agziniza biraz seker atin. Kendinizi biraz daha iyi hissettikten sonra protein içerigi yüksek ( peynir , ayran , kuruyemis vb.) atistirmaliklar tüketin ve bir sonraki ögününüzü atlamamaya özen gösterin .
Özellikle tüp mide ameliyati sonrasi ilk aylarinizda bu durumla karsilasabileceginizi unutmayin ve yaninizda sekerli bir sey bulundurmayi ihmal etmeyin .
Ekstra Bilgi : Bu durumu biyokimyasal olarak kisaca açiklayalim ; tüp midelilerin küçülen mideleri sebebiyle sekerli gida tüketimi sonrasi hizla kana karisan seker , kan glukoz seviyesini yükseltir , kandaki seker oranini dengelemek için pankreastan salgilanan insülin miktarinin artmasi ve bunun sonuncunda kan sekerinin ani düsmesi Reaktif Hipoglisemiye yol açar .