Obezitenin Tedavisi
1. Beslenme (diyet) tedavisi
Besin alımının kontrollü ve belli programlara şeklinde hazırlanıp , obez bireylerin kilo vermesini sağlamaya yarayan , dünya genelinde oldukça sık başvurulan bir yöntemdir .
Obezite tedavisinde kullanılacak diyet kişiye özel olmalıdır . Kişinin, yaşı, cinsiyeti,
alışkanlıkları, biyokimyasal bulguları, bir hastalığın olup olmaması ve obezitesinin
derecesi diyet düzenini etkiler. Genel olarak obez veya kilosundan hoşnut olmayan kişilerin profesyonel olarak hazırlanmamış diyet programları uygulamaları sakıncalıdır.
Diyet tedavisi alanında tecrübeli diyetisyenler tarafından hazırlanmalı ve tedavi öncesinde kişinin beslenme öyküsünün detaylı bir şekilde alınmalıdır . Tüm bulgular değerlendirildikten sonra kişi diyeti konusunda ayrıntılı olarak eğitilir ve tüm süreç birebir izlenir. Eğitim ve izleme ile desteklenmeyen diyetlerin uygulanması son derece zor ve başarı oranı düşüktür.
Diyet tedavisi başarılı olsa bile uzun dönemde tekrar kilo alınmaması açısından mutlaka koruyucu diyet programları düzenlenmelidir . Kaybedilen kiloların korunması oldukça
zordur. Bu nedenle, uzun dönemde ağırlık korunumunu sağlamak amacıyla stratejiler geliştirilmelidir.
2. Egzersiz tedavisi
Egzersiz , obezite tedavilerinin tümünde olmazsa olmazdır . Metabolizmanın sağlıklı olarak çalışması içim egzersizin yaşam süreçlerine katılması gerekir.
Günlük ,haftalık , ayılık programlarla , kişinin keyif alabileceği aktivitelere yönelmesi egzersiz tedavisinde önemli bir ayrıntıdır.
Hangi tedavi yöntemi olursa olsun ,
harcanan kalori > alınan kalori ise kişi kilo verir ,
alınan kalori > harcanan kalori ise kilo alır
3. Davranış değişikliği tedavisi
Normal bireylere göre daha fazla yeme eğilimine yol açan çevresel faktörlerin ve yaşam tarzının obez birey tarafından tanınmasını ve değiştirilmesini teşvik eden bir tedavi şeklidir. Davranış tedavisiyle grazing ( atıştırma ) , gece yemek bozukluğu , depresifken yeme , televizyon karşısında yeme gibi davranışların değiştirilmesi ve obez bireyin kendi kendini takip yeteneğinin arttırılması hedeflenir . Davranış değişikliği tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
4. Farmakolojik Tedavi
Uzun yıllardan beri obezite ilaç ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır . Bu konuda çeşitli uzman görüşleri farklılık gösterse de önemli yan etkisi bulunmayan , obeziteye etki gösteren , bağımlılık yapmayan ilaçlar çok kapsamlı hekim değerlendirmeleri sonrasında hekimin yakın kontrolü ve tavsiyesi ile
Kullanılan ilaçların, sağlık yönünden güvenirliliğinin saptanmış olması, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermesi, kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmaması ve bağımlılık yapmaması ve bu tür ilaçların mutlaka hekim tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması gerekliliği büyük önem taşımaktadır.
Obezite tedavisinin başarılı olması için hastanın ilaç tedavisinin yanı sıra tıbbi beslenme tedavisi ve egzersiz tedavisini sürdürmeyi kabul etmesi ve düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.
5. Cerrahi Tedavi
Kilo kaybı için medikal tedavi genellikle yetersizdir. Cerrahi, morbit obezite tedavisinin ana parçası haline gelmiştir. Bu amaçla geride kalan 60 yıllık sürede bazı cerrahi teknikler kullanılmaktadır. Roux-en-Y gastrik bypass, sleeve gastrektomi, ayarlanabilir gastrik band ve biliopankreatik diversiyon en sık uygulanan güncel cerrahi işlemlerdir. Bu işlemlerin tümü laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir. Cerrahi ile mide hacminin küçülmesine bağlı az yeme ve erken doyma, bypass sonucu emilimin bozulması fazla kilo kaybına neden olur. (Fazıl Sağlam, Hakan Güven Okmeydanı Tıp Dergisi 30(Ek sayı 1):60-65, 2014 ,
Obezitenin cerrahi tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye '' Cerrahi'' bölümümüzden ulaşabilirsiniz.