Yemek öncesinde ve yemek sonrasinda görülen bulanti hissinin farkli sebepleri olabilir . Ameliyat sonrasi görülen bulantilarin baslica sebepleri 

 

- Sigara
- Doygunluk hissi geldikten sonra yemeye devam etme 

- Büyük lokmalar 
- Az çigneme 

- Hizli yeme

- Kadinlarda mensturasyon  dönemi

- Ilaçlar 

- Yetersiz su tüketimi 

- Ögün atlama (uzun süre midenin bos kalmasi )

- Midede hassasiyet olusturabilecek gidalar
- Diger sebepler

 

 

Çözüm önerileri :

1. Sigara kullaniyorsaniz , gün içerisinde kullandiginiz sigara adetini  olabildigince azaltin .  Aç iken sigara tüketmeyin . Içtiginiz suya bir miktar zencefil , birkaç damla limon atin ve ögün aralarinda bol bol bu sudan tüketin .

 

2. Doygunluk hissi geldikten sonra yemegi birakin . Midenizin kabul edecegi yemek miktari bazi zamanlarda degiskenlik gösterebilir . Midenize güvenin , dur dedigi zaman zorlamayin .

 

3. Mide sindirime yardimci olan bir organdir . küçülen midenize yardimci olmak için küçük lokmalar tüketin ve lokmalari bol bol çigneyin . Lokmalar arasinda  en az 1 dakika bosluk birakin .

 

4. Kullandiginiz ilaçlar ( agri kesici , demir takviyesi  vb.) mide hassasiyetinizi arttirabilir bu durumlarda hekiminizle iletisime geçin.

 

5. Adet dönemlerinde sicak su torbasi kullanmayi ve sik sik yiyecek bir seyler tüketmeye özen gösterin.

 

6. Ögünlerinizi atlamayin . Küçülen mideniz normal bir mideye göre çok  daha hizli bosaldigindan ana ve ara ögünlerinizi atladiginizda agiz ile bagirsaklariniz arasindaki bosluk da azalir . Bagirsaklarimizdaki bakterilerin ürettigi  ve emilim sürecinde besinlerin kokulari mide bulantisina yol açabilir .

 

7. Özellikle belli gidalar tükettiginizde mide bulantiniz olusuyorsa bu gidalari tespit edin . Daha sonra kendinizi hazir hissettiginizde bu gidalari tekrar deneyebilirsiniz . Unutmayin bir bebek gibi yeme sürecine yeniden basladiniz , bazi gidalari rahatça tüketmeniz biraz zaman alabilir .